Zat je vroeger ook bij de show van Uri Geller met een lepel voor de tv om die te buigen met je gedachten? Heb je wel eens gekeken naar Mindf#ck op tv? Of heb je ooit een show van Rasti Rostelli gezien?
Ik wel. Uri Geller, Rasti Rostelli, het waren mijn eerste kennismakingen met hypnose. Ik vond het magisch, super intrigerend, maar bekeek het met enige scepsis en argwaan. Net als velen met mij. En die lepel die krom zou trekken? Die verboog niet eens een beetje!

En zo ontstond bij mij het idee dat hypnose volksverlakkerij was, een truc, oplichterij, en dat het publiek voor de gek gehouden werd.
Was ik daarmee de enige? Zeker niet. Hele volksstammen denken er zo over. Jij misschien ook. En dat is zo ontzettend jammer, en ook zo enorm een gemiste kans. Want hypnose is zoveel meer dan volksvermaak.

Jaren lang heb ik op feestjes en in gezelschappen flauwe opmerkingen en slechte grappen over hypnose aan moeten horen. Ja, nog steeds. Want van denken worden we moe, en daarom oordelen we maar wat.
Maar nu is er een kentering gaande. Hypnose wordt steeds meer geaccepteerd en omarmd. Hypnose is zelfs sexy tegenwoordig.
En na vele jaren dag in dag uit steeds weer indrukwekkende hypnosesessies, die mij nog steeds weten te verwonderen, weet ik inmiddels heel goed hoe dat komt. Want hypnose werkt echt waanzinnig!

Weet je {relation.firstName}, soms kom je met praten gewoon niet bij de kern van het probleem. Ook al ben je nu nog zo’n goede coach en nog zo ervaren, en heb je nog zulke zuivere intenties, dan nog kan het gebeuren dat je gewoon niet bij de kern van het probleem komt. Dat ligt niet aan gebrek aan kennis of ervaring. Je hebt gewoon niet de juiste tool in handen.

Slimme saboteurs
Mensen kunnen soms heel handig zijn in het ontwijken van emoties en het geven van de gewenste antwoorden. Niet om de boel te saboteren, maar heel vaak bijvoorbeeld uit angst om de controle niet te verliezen. Want dat is vaak het grootste schrikbeeld, de controle kwijtraken.
Hoe komt het dan dat mensen wel heel graag geholpen willen worden, soms heel wat hulpverleners ” verslijten” maar daarbij toch keer op keer tegen (innerlijke) barrières oplopen?

Gebruik je verstand, wordt ons geleerd
Dat komt omdat de ratio, het “gezonde verstand” meepraat, en die vindt overal wat van. Die is sceptisch, wantrouwig en beschermt je fanatiek. Want het wil je behoeden voor fouten en teleurstellingen. Zeker als het op het gebied van vertrouwen aankomt. En dus staat ons “gezonde verstand” , oftewel ons bewuste de weg naar heling soms danig in de weg. Mensen belanden op een soort van tweespoor. Ze weten op onbewust niveau wel dat ze de ene kant op moeten, maar het bewuste gaat precies de andere kant op. Of andersom.

Zo werkt hypnose
Wat hypnose doet is – heel kort door de bocht genomen – het kritische brein omzeilen om zo contact te maken met het onderbewuste: daar waar de bron van het probleem en ook de emotie zit.
Het onderbewuste is megaslim, want het weet exact waar “hem de kneep zit.” en gaat daar dan ook linea recta naar toe. Niks geen getreuzel of gepraat, hoppa – eropaf.

Eenmaal daar aangekomen kunnen er spijkers met koppen geslagen worden. De hypnotherapeut kan aan de hand van gerichte opdrachten de cliënt in hypnose tools aanleveren zodat diegene zelf het probleem bij de bron kan fixen. En niet alleen dat, maar het levert je cliënt op dat die er ook waardevolle inzicht aan overhoudt voor de rest van zijn of haar leven. Dat alles op een milde manier, die maakt dat menigeen nadien in verwondering de ogen opent en niet kan geloven dat het zo snel al zoveel beter voelt.

Binnenstebuiten
Je kunt dus stellen dat hypnose zogezegd van binnen naar buiten werkt, en praatsessies van buiten naar binnen. Zelf werk ik al vele jaren (tot op de dag van vandaag) als coach, dus ik weet waar ik over spreek. Ik durf te beweren dat ik destijds zonder hypnose een hele goeie coach was. Maar door dit te combineren had ik het beste van twee werelden en bereikte ik vele malen sneller, betere resultaten dan ooit.
Daarom is hypnose zo’n waardevolle aanvulling op jouw (coach)praktijk. Want wanneer je die twee combineert heb je een gouden combinatie omdat je (naast dat je jezelf enorm verder ontwikkelt) jij je nog beter kunt onderscheiden, en daarom je praktijk een echte boost kunt geven.

Dianne legt het vanuit haar eigen ervaring heel mooi uit. Een prachtige en krachtige vrouw, die door het leven, laten we zeggen, niet bepaald gespaard is. Zij kwam via de reguliere hulpverlening niet verder en vertelt hoe hypnose voor haar als cliënt het verschil maakte.

Wil jij zelf graag werken met hypnose en anderen impactvol en snel verder helpen? Hypnose leren is niet zo moeilijk als je misschien denkt. Sterker nog, het is eenvoudig te leren en juist heel erg leuk.

Bron afbeelding: vpro.nl