Mensen die mij kennen weten dat ik dol ben op alles wat glimt en blinkt. Sieraden met glimmers, kleding, schoenen, tassen, het kan me niet genoeg shinen. Daar kan ik, zacht uitgedrukt, nogal uitbundig in zijn. Less is more is aan mij dus niet echt besteed zeg maar.
Maar de tand des tijds knaagt aan ons allemaal, en dus ook aan mijn spiegelbeeld helaas. En zo kon het gebeuren dat ik opeens in de spiegel keek en dacht: “Kan dat nog wel op mijn leeftijd?” En opeens werd ik heel onzeker. Ik vond dat opeens niks meer kon, want ik wilde toch zeker niet over the top rondlopen en aangemeld worden voor “Hotter than my daughter.
Dus besprak ik het met mijn vriendin. Ik heb een hele wijze vriendin, en we kennen elkaar al honderd jaar. 🙂
Ze hoorde mijn verhaal aan en sprak toen de volgende wijze woorden:
“Kijk, ik heb twee vriendinnen. Allebei hartstikke leuke mooie vrouwen, en ongeveer even oud. De ene doet en draagt alles waar ze zin in heeft en komt er mee weg, en de ander is wat meer behoudend, en dat is ook prima. De ene hoor ik altijd zeggen “Dat kan niet meer op mijn leeftijd” en de andere zegt altijd “Het kan nog net op mijn leeftijd”.
En ze hebben allebei gelijk. Dus zeg jij het maar”

Ik realiseerde me in één klap dat ze helemaal gelijk had. Wat zou ik me druk maken?Het gaat niet alleen om de looks, maar om het hele voorkomen, mijn gedrag en spreken en de hele mikmak. Het gaat er om dat jij je er lekker in voelt. Dus koos ik vanaf dat moment waar ik me happy bij voelde en dat voelde goed, het klopte.

Het gaat om je overtuigingen

Waar wil ik heen met dit verhaal vraag je je misschien af? Door dit ogenschijnlijk kleine gebeuren realiseerde ik me ineens dat ik vooral dacht in moeilijkheden. In problemen. En dat ik in meer aspecten in mijn leven de neiging had om eerst naar de problemen te kijken in plaats van naar de mogelijkheden. En dat terwijl ik mijn clienten notabene al jarenlang talloze keren heb uitgelegd wat het verschil is tussen Dippen en Dimmen (Denken In Problemen en Denken In Mogelijkheden). Maar toen ik inzag dat ik een echte Dipper bleek te zijn, heb ik alles op alles gezet om mijn gedachtengang te trainen in het kijken naar de mogelijkheden in elke situatie. Want dingen veranderen niet. Wij veranderen.
Wat je ervan kunt merken is dat je de wereld heel anders gaat beleven. Het maakt je flexibeler.

Dippen of Dimmen

In deze tijd herken ik het Denken in moeilijkheden of mogelijkheden ook in mijn omgeving. Bedrijfsmatig zie ik dat ondernemers heel verschillend omgaan met de crisis. Veel coaches en zelfstandigen leggen hun praktijk stil. Anderen ontplooien andere activiteiten, zoals wandelcoaching, of coaching via zoom. De één praat vooral over de zorgen en moeilijkheden rond het Coronavirus en alles daaromheen. En wordt als het ware verlamd, voelt zich moedeloos en machteloos. De ander heeft vergelijkbare omstandigheden maar komt ineens toch met alternatieve ideeën en ludieke oplossingen. Dat wil niet zeggen dat daarmee alles opgelost is, maar het geeft in ieder geval weer wat meer uitzicht en gevoel van regie.
Er is een oud Jiddisj gezegde dat luidt: De mooiste diamanten graaf je op uit de modder. Samengevat zou je ervan kunnen leren dat er in de donkerste gebeurtenissen toch ook altijd een waardevolle les, een inzicht of boodschap verpakt zit.

Hoe is dat voor jou? Heb jij al jouw diamant opgegraven in de Coronamodder?

Momenteel stromen er binnen onze online academie allemaal aanmeldingen binnen voor onze online opleidingen. Blijkbaar hebben mensen ingezien dat ze deze tijd goed willen benutten en besloten ze die te besteden aan een goeie thuisstudie.
Hoe kijk jij momenteel de wereld in? Merk jij ook dat je wel een positieve draai wilt gaan geven aan dit hele Coronaverhaal dat voorlopig nog niet uit is? Zie jij nieuwe mogelijkheden voor je bedrijf of voor jezelf? Of zie jij nog vooral de hobbels op je pad?
Ik ben benieuwd hoe jij hiermee omgaat. Reageer en laat het me weten.
Heel veel succes en inventiviteit gewenst intussen.
Liefs,

Tanja