“Straks ontdekken ze dat ik er niks van kan. Ik val straks door de mand.”
Dit soort gedachten zijn kenmerkend voor iemand die last heeft van het bedriegerssyndroom. Je ziet het veel bij vaak goed opgeleide vrouwen en mannen. Nooit tevreden met eigen prestaties, ongeacht hoeveel complimenten ze ook krijgen. “Ach, dat stelt toch niets voor, iedereen kan het.”
Je zou denken dat succes en veel complimenten maken dat zo iemand zich beter voelt. Maar het tegendeel is het geval. Alle successen, hoge cijfers, diploma’s en complimenten verdwijnen linea recta in een innerlijke Bermuda driehoek. Dat komt omdat in hun overtuiging successen niet een gevolg zijn van hun eigen capaciteiten, maar gewoon een kwestie van puur geluk of toeval zijn.
Wie lijdt aan het imposter syndroom ziet zijn eigen kwaliteiten niet en bagatelliseert elke prestatie. Het ontstaan van het bedrieger syndroom ligt vaak in de jeugd. Het kan liggen aan ouders die hoge eisen stellen aan hun kind, prestatiegericht of overbeschermend zijn of veel controle uitoefenen.

Één op de vijf

Het komt best veel voor, één op de vijf mensen heeft er last van. Grote kans dat jij er in je praktijk ook mee te maken krijgt of hebt. Met hypnose kun je hier heel mooie resultaten mee bereiken. Door terug te gaan naar de oorsprong door middel van regressietherapie, kun je transformerend werk verrichten. Het leven van jouw cliënt ziet er hierna totaal anders uit. Vrij van de zware last die ze hun leven lang al meezeulen kunnen ze hun leven voluit leven. Hun zelfvertrouwen neemt zienderogen toe, evenals hun energie. Want reken maar dat al dat gepieker en de hele dag vechten tegen die stemmetjes in je hoofd hen heel veel energie kost.
Dus hoe is dat voor jou? Werk jij misschien al met hypnose en/of regressie, of heb jij voorkeur voor een andere vorm van werken? Laat het me weten in een reactie hieronder.
Heb een mooie dag vandaag.