Iedereen is boos lijkt het wel. Demonstraties, petities, mijn tijdlijn loopt er op alle social media kanalen vol mee.
Nu ben ik niet echt super gevoelig, maar ik merk dat het me beïnvloedt. 
En als ik al niet eens heel supergevoelig ben, hoe moet dat dan zijn voor de mensen die hoogsensitief zijn? 

Volgens onderzoeken is 20% van de bevolking hoog sensitief. Dat is dus een op de vijf. En dan gaat het niet alleen om vrouwen, nee ook mannen zijn bekend met hoogsensitiviteit. De verhouding ligt fifty-fifty.
De meningen zijn sterk verdeeld over wat hoog sensitiviteit en dan wel inhoudt, en dat maakt het voor de mensen die ermee te dealen hebben er niet eenvoudiger op. 

In mijn praktijk krijg ik regelmatig te maken met mensen die echt enorm last hebben van hun hoog gevoeligheid. Want een ding is duidelijk, zij ervaren de wereld veel intenser, en geluiden en emoties komen veel heftiger bij hen binnen. Je kunt je voorstellen dat dat energie vreet. Zeker met wat er tegenwoordig allemaal aan negativiteit en heftigheid voorbij komt. 

Je hoeft je tijdlijn maar te openen en er schreeuwt je van alles tegemoet. 

Twee manieren waarop je hooggevoeligheid kunt verlichten (en ik zeg met nadruk verlichten, omdat het niet een probleem is wat je kunt oplossen maar simpelweg iets waar je mee geboren wordt) zijn de volgende: 

Van buitenaf
Er zijn diverse hulpmiddelen die kunnen ondersteunen bij hoog sensitiviteit. Daarbij kun je denken aan yoga, Ontspanningsoefeningen, Meditatie, Visualisatie’s. Dit zijn dus tools die van buiten naar binnen werken. Wanneer je deze maar vaak genoeg toepast en herhaalt, dan kan dit verbetering geven. 

Van binnenuit
Veranderingen die van binnenuit komen hebben een krachtiger en langduriger effect dan veranderingen die van buiten naar binnen gaan. 

Lees dat nog eens, want het is belangrijk. Veranderingen die van binnenuit komen hebben een krachtiger en langduriger effect dan veranderingen die van buiten naar binnen gaan. 
Daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben, dat is gewoon logica.
Je kunt jezelf op rationeel niveau nog zo vaak vertellen dat je redelijkerwijs iets wel of niet zou moeten doen (bijv laten beïnvloeden, over eigen grenzen gaan, niet of wel reageren), maar als je gevoel iets anders zegt, dan volg je toch je emoties. 

En dit is het moment waar hypnose om de hoek komt kijken.
Want tijdens de hypnotische sessie leer ik mensen met hoog sensitiviteit tools aan die ze in het dagelijks leven steeds weer toe kunnen passen om de prikkels buiten te kunnen sluiten. Om zich wanneer ze willen af te kunnen sluiten van de shit van buiten en zodoende hun eigen stemming en mindset vast te houden ongeacht wat de omgeving toetert.
En weet je wat het mooie is, dit zijn vaak heel eenvoudige hulpmiddelen die ze leren tijdens de hypnose. Dingen die ze veel en vaak toe kunnen passen in de dagelijkse praktijk en daarmee zoveel meer rust in hun leven krijgen. 

En dat is juist de kracht.
Voor hen is verschil net zoiets als (Je hebt die beelden vast wel eens op het journaal gezien) de stress en drukte van Schiphol tijdens het vakantieseizoen (druk, druk, druk, gejaagd, het hoofd slaat op hol, vreet energie) naar de stilte van een uitgestorven Schiphol gedurende Coronatijd (totale leegte, geen kip te bekennen, rust). Ik hoor hen dingen verzuchten als: “Ik heb zoveel meer energie, ik voel me zoveel beter, mijn hoofd is eindelijk eens rustig. Heerlijk!” Die blije blik in hun ogen is goed waard op dat moment. 

Hoeveel mensen ken jij die last hebben van hooggevoeligheid?
Of misschien ben jij zelf wel iemand die daarmee te maken heeft?
Zou het niet mooi zijn als jij als coach/professional één op die vijf die last heeft van hooggevoeligheid zou kunnen helpen om zich al in slechts één a twee sessies zo’n stuk beter te voelen? 

Hypnotherapie is en blijft steeds weer verwonderlijk. Ik kan boeken vol schrijven over hoe mooi hypnose werkt, en als ik muzikant was dan zou ik er de prachtigste liedjes over kunnen zingen. Maar ik ben alleen maar een nuchtere Noorderling, een gewoon mens met twee benen op de grond die jou wil laten delen in het helpen met hypnose. 

Niet het halve werk
In september starten er weer een aantal slimme professionals die niet kunnen wachten om met hypnose aan de slag te gaan. Zij kozen niet voor het halve werk, maar gingen meteen voor de Hypnose Master Opleiding. Ik verheug me erop dat er over een klein jaar nog meer enthousiaste mensen de wereld mooier en gelukkiger kunnen maken door hypnose toe te passen. Zij kunnen dan al mensen gaan helpen met hoogsensitiviteit, en nog heel veel meer. 

Lijkt jou dat ook wat? Er zijn nog net een paar plaatsen vrij voor de Master. Check de site voor de startdata.