Deze week was anders dan anders. Misschien is het de invloed van Corona, of misschien is het iets anders, wie zal het zeggen. Maar out of the blue kreeg ik ineens allemaal aanmeldingen voor een niet-rokers sessie. En dat is best bijzonder, want ik adverteer er niet mee, ik heb het niet op mijn website expliciet staan, en ik promoot het mondeling ook eigenlijk nooit. En toch waren ze daar ineens. En allemaal in 1 week.

Deze mensen waren allemaal naar mij doorverwezen door blije klanten die ooit voor iets totaal anders bij mij zijn geweest.
Heel eerlijk, mensen van het roken afhelpen was nooit echt “mijn ding” en dat terwijl ik zelf jarenlang stoef gerookt heb. Niet dat ik het niet kan, want ik kan het, en weet dat het prachtig werkt, maar ja, je hebt nou eenmaal zo je voorkeuren. In ieder beroep zijn er bepaalde onderdelen die je liever wel en liever niet doet.
Maar deze week heeft me wel van inzicht doen veranderen. Het waren namelijk allemaal bijzonder indrukwekkende sessies. Waarom?

Roken gaat niet over roken
Roken, (stoppen met roken) gaat namelijk niet over sigaretten, of over roken. Het is veel meer dan dat en dat maakt het ook zo moeilijk om er mee te stoppen.
Je brein maakt namelijk allemaal associaties, en doet dat heel snel. Wanneer die associaties eenmaal gemaakt zijn, is het erg lastig om die er weer uit te krijgen.

Roken gaat dus over allesbehalve over die sigaret.
Het gaat over angst om dood te gaan, angst om dezelfde k#kanker te krijgen als die dierbare vader, moeder, partner of iemand anders die ze hebben zien lijden. Wat zo’n diepe wond in hun ziel heeft geslagen dat ze daar tot op de dag van vandaag niet met droge ogen en hartkloppingen aan terug kunnen denken.
Soms gaat het over angst om dood te gaan, voor henzelf of voor hun kinderen die het rokende voorbeeld van hun ouders volgen. Maar het gaat ook over angst om te leven. Want wat als het leven je aanvliegt? Als je al zoveel shit hebt meegemaakt, zoveel hebt verloren, zoveel verdriet hebt gekend dat het leven als een dreigende zwarte deken boven je hangt?

Roken gaat over het achterlaten van je geliefde woonplek, of vaderland, waarin je dat moment van samen een sigaretje roken deelde als een moment van broederschap, of verbinding met mensen die je nooit meer zou zien. Het gemis dat als een steen op je maag ligt.

Roken gaat ook over verzet, even je afzetten tegen het dagelijkse keurslijf, de mallemolen waar we iedere dag in meegezogen worden. Hoe fijn is het dan als je met een sigaretje en een drankje er bij je even alles los kunt laten en genieten van gezelligheid.

Want roken gaat ook over gezelligheid, over verbinden met andere gelijkgestemden, erbij horen, intieme gesprekken als er even geen telefoon of andere afleiding is. En van daaruit ontstane warme herinneringen

Roken gaat over genieten, al dan niet in goed gezelschap, Buiten op een terrasje, bij stoere verhalen, relaxen op vakantie, of een sigaretje na het eten of na de seks.
Maar roken gaat ook over het opvullen van momenten van verveling, het vullen van leegtes of eenzaamheid.

Dat zijn de ontroerende en indrukwekkende verhalen die ik te horen krijg tijdens een niet-rokerssessie. Het menselijke verhaal dat me telkens weer raakt. Dan ben ik trots en dankbaar dat ik dit werk mag doen. En het nu ook aan anderen mag leren. Want de kunst is dus om de associaties die de hersenen met roken hebben gemaakt los te koppelen zodat iemand een gezonde rookvrije toekomst tegemoet mag zien.

Heeft mijn ervaring jou een nieuw inzicht gegeven? Ben je zelf ook enthousiast geworden om anderen te helpen om te stoppen met roken? Wat doet het voor jou? Laat het dan weten in een reactie hieronder.