“Hypnose? O wat interessant!” Dat is vaak de eerste reactie die je krijgt als je vertelt dat je met hypnose werkt. Als mensen het woord hypnose horen is hun interesse vaak gewekt.
“Hoe werkt dat dan?” is vaak de volgende vraag.

Er zijn meerdere soorten hypnose, maar de vorm waar we in de praktijk mee werken om mensen te helpen naar verandering zou je heel goed kunnen vergelijken met een geleide fantasie zoals je die ook bij meditaties wel ziet.

Het is een hele kalme en rustige methode om iemand te laten ontspannen door de ander naar een fijne plek te sturen.
Tijdens die meditatieve hypnose kan er dan gewerkt worden aan verandering van binnenuit. Er wordt dan namelijk gebruik gemaakt van het vermogen van de cliënt zelf om intern zaken aan te passen en op te lossen. Verandering van binnen naar buiten dus, in plaats van andersom.

Er is echter verschil tussen meditatie en hypnose. Meditatie heeft meestal diepe ontspanning als doel en hypnose heeft meestal diepe verandering als doel. Hypnose is dus geen ontspanningsoefening. Sterker nog, hypnose is soms heel hard werken. Toch kan hypnose wel als bijverschijnsel diepe ontspanning hebben. Wonderlijk toch?

Nog een verschilletje is dat je in hypnose je gedachten niet hoeft weg te sturen. Je hoeft je hoofd niet leeg te maken. Je kunt dus gewoon die hele kermis daar bovenin houden, dat maakt voor de hypnose niks uit. Wanneer ik dat uitleg zie ik dat heel veel cliënten daar al een stuk rustiger van worden. Want man, wat heeft iedereen toch een drukte in die bovenkamer.

Nu ben ik benieuwd, wat was jouw opvatting over hypnose?
En heeft deze post jouw idee over hypnose doen veranderen?
Of sterker nog, is je interesse in hypnose nu gewekt?

Laat het mij gerust weten door te reageren.

We zijn trots! We zijn blij!
Want we zijn met vlag en wimpel door de CRKBO audit gekomen. Dat betekent voor ons dat wij nu officieel geregistreerd staan als onderwijsinstelling. En dat betekent voor jou dat onze prijzen vanaf nu zonder btw zijn. Dus geen vervelende verrassing achteraf bij het afrekenen. Hiermee zijn we weer een stap verder in de kwaliteit van onze academie. En er zullen zeker nog meerdere volgen.

Tip
Loslaten is iets waar veel mensen moeite mee hebben. Het brein blijft het dan maar herhalen. Maar weet dat je de kunst van het loslaten toch kunt leren. Kortweg kun je drie categorieën onderscheiden.

Dingen waar je:
1. Volledige controle op hebt.
2. Een beetje controle op hebt.
3. Geen controle op hebt.

Zaken waar je geen controle over hebt zijn vrij nutteloos om over te blijven malen en piekeren. Dat zijn namelijk allemaal zaken die buiten jouw bereik liggen, waar jij geen invloed op hebt.

Bijvoorbeeld:
De meeste gebeurtenissen in het nieuws.
Het weer.
Het verleden.
Het gedrag van anderen.
Enz.

Het enige dat je voortaan hoeft te doen is jezelf af te vragen:
Heb ik hier invloed op of controle over?

Nee? Laat het los. Let go. Hypnose helpt hier erg goed bij.
Ja? Maak een plan hoe je de situatie op kunt lossen.
Een beetje? Doe alleen wat binnen je vermogen ligt en laat de rest los. Je hebt je best gedaan.