Deze vakantie werd me weer eens duidelijk hoeveel stil verdriet er nog steeds is als het over overgewicht gaat. Het volgende gebeurde.
De groep verzamelde zich rondom de schaapherder die iets wilde uitleggen over zijn schapen in de groepswandeling waar we aan deelnamen. “Hoeveel kilo denk je dat een schaap weegt?” Was zijn vraag.
Hij richtte zich tot de kinderen in de groep en vroeg: “Denk je dat een schaap zwaarder of lichter is dan je vader of moeder?” Waarop een jonge knaap reageerde: “Geen enkel schaap kan zwaarder zijn dan mijn moeder.”

Een pijnlijke stilte volgde. Geschokt keek ik naar de moeder die duidelijk overgewicht had. Ik zag haar reactie. Ze lachte en deed alsof er niets aan de hand was. Maar inmiddels weet ik beter. Ik heb al zoveel mensen geholpen met overgewicht.
Achter die schijnbaar vrolijke lach zag ik de pijn in haar ogen en haar hele houding. “Ik lach om niet te huilen.” Heb ik het voor mezelf genoemd.

Als je mensen professioneel wilt helpen met hun overgewicht is het belangrijk om je het volgende te realiseren.

Overgewicht gaat nooit over eten!
Overgewicht gaat over schaamte. Het gaat over verdriet. Het gaat over eenzaamheid, niet van waarde voelen, onbegrepen of ongezien voelen, over pijn, over onmacht, onbegrip, en nog een heel scala aan andere gevoelens. Maar het gaat zelden over eten.

Daarom leer je in onze opleiding ook hoe je mensen met overgewicht helpt met datgene wat er wezenlijk toe doet. Niet door ze om de oren te slaan met voedingsvoorschriften een eetregels die maar tijdelijk werken. Maar door ze te helpen vanuit de kern met hypnose en nieuwe helpende inzichten en overtuigingen.

Het levert gelukkige en dankbare cliënten op. En het maakt dat je werk je zoveel meer voldoening geeft. Het gevoel dat je echt een wezenlijke bijdrage hebt kunnen leveren aan iemands leven. Niet voor even, maar blijvend. Een beter gevoel is er niet.

In deze laatste vakantie ben ik geschrokken van het aantal obese mannen en vrouwen die ik heb gezien. Jonge mensen en ouderen ook.
Lieve jij, er is werk aan de winkel. Deze mensen hebben jouw hulp dringend nodig. Maar please, help ze met dat wat er wezenlijk toe doet. Kijk voorbij de voeding, de allergieën en de hormonen. Kijk naar hen zelf, naar hun issues, hun zorgen, hun verdriet en hun pijn.

Wij leren je heel graag hoe je dat op een deskundige manier doet. In onze opleiding zit standaard de specialisatie Moeiteloos Afvallen. Daarmee help jij deze mensen met afvallen zonder dieet, maar met deskundigheid. Een dieet werkt maar even, Moeiteloos Afvallen is een methode voor het leven.

Hoe kijk jij hier tegenaan?