“Wil jij wat te drinken voor me pakken?”, vroeg mijn man. We reden vrolijk en gelukkig in zijn hageltje nieuwe bedrijfswagen. Net opgehaald en dit was ons eerste tripje er mee. Alles in de auto had de geur van nieuw. De buitenkant was nieuw, smetteloos en zonder een enkel vlekje, krasje of oneffenheidje. Glunderend kwam mijn man er mee thuis toen hij hem net uit de garage had meegekregen. In ons hele bestaan van eindjes aan elkaar knopen was dit een absoluut hoogtepunt. Want nog nooit in ons leven hadden wij kunnen dromen ooit een nieuwe auto te hebben, dus dit was echt een bijzonder moment. Eerst nog even naar een officiële bijeenkomst, maar daarna zouden we fijn een weekje weg, zonder kinderen. Dus dubbel feest.

In onze mooiste kleding stapten we in. Het zonnetje stond stralend aan de hemel. Ik had een tasje ingepakt voor onderweg. Alles was perfect.
We waren al een mooi eindje op weg toen mijn man vroeg: “Wil jij wat te drinken voor me pakken?”
Ik reikte naar het tasje met versnaperingen en pakte er twee flesjes met smoothies uit. Het waren van die glazen kleine melkflesjes met een ouderwetse blikken draaidop, misschien ken je die wel. Om de flesjes hing een kartonnen kraag met de tekst: Schudden voor gebruik.
Ik nam een flesje in mijn hand en met de egards van een toegewijde barman die een cocktail zal shaken in een cocktailbar (ken je die film “Cocktail” met Tom Cruise?) begon ik enthousiast met het shaken van de smoothie.

Maar ik was nog niet begonnen of Psssssssssssshhhhhhhhhht!! De dop knalde van de fles als een champagnekurk en de hele inhoud van de fles spoot door het hele interieur van de auto. Op de voorruit, in de radiatoren, het stuur, onze kleding, de stoelen, ALLES!
In een splitsecond zat alles onder een plakkerige roze smoothiewaas.

Mijn man kreeg achter het stuur zowat een hartstilstand en wist van ontzetting niet wat hij eerst of laatst moest doen.

De rest is een soort van zwart gat in onze herinnering. We hadden geen water, geen doeken, alles was roze en plakkerig, inclusief de voorruit. Op een of andere manier hebben we het zo goed en kwaad als het ging proberen te redden en zijn naar een plek gereden waar we water en zeep konden vinden.

Ik hoef niet uit te leggen dat het een heel “gezellig” weekje weg is geweest. We konden de schrik en teleurstelling niet goed te boven komen.

Het is nog steeds een verhaal dat voor veel hilariteit zorgt in de vriendenkring.. Maar destijds was het verre van grappig. Sterker nog, het mag dan meer dan 15 jaar geleden zijn, maar het staat nog altijd in ons geheugen gegrift.
En nog steeds, als we in de auto zitten en ik pak een flesje drinken (en kan het dan niet laten om een schudbeweging te maken – maar wel met mijn vinger op de dop, dat wel) krijgt mijn man direct datzelfde gevoel van toen.
Want ons brein maakt onmiddellijk die associatie en koppelt ook onmiddellijk het bijbehorende gevoel en geur eraan vast.

Hetzelfde werkt het met een trauma. Wanneer iemand te maken krijgt met een trauma kan een geur, een blik of een geluid die persoon in een splitsecond terugwerpen in de betreffende situatie en een herbeleving oproepen. Met hypnose kun je deze koppeling weer neutraliseren. Je kunt de associatie die erop zit met hypnose positief beïnvloeden en blijvend veranderen. Daarbij kun je met hypnose de negatieve lading verwijderen zodat de herinneringen niet meer traumatisch maar neutraal worden. Met andere woorden, diegene kan dan aan de situatie terugdenken zonder in de stress te schieten of emotioneel te worden. De herinnering is er nog steeds maar raakt de persoon niet meer. En het mooie is dat dit geen jaren hoeft te kosten, maar dat hypnose heel snel en effectief werkt.

Had jij gedacht dat hypnose met trauma zo doeltreffend zou werken? Zou het jou mooi lijken om anderen te helpen met stress, trauma, angst?

Onze opleidingen starten 6 september weer. Aanmelden kan via de website.