Waar ik ook kom, verjaardag, zakelijke bijeenkomst, workshop of gewoon tijdens het gezellig samenzijn met vrienden, krijg ik de vraag “Wat is nu precies hypnose en wat doe jij dan precies bij jouw cliënten?”. Ook geïnteresseerden in een hypnoseopleiding stellen mij deze vraag. Daarom ga ik hier nu dieper in op wat hypnose precies is en welke mooie resultaten je ermee kunt behalen.

Over hypnose bestaan veel misverstanden. Grotendeels veroorzaakt door het gebruik van hypnose als entertainment en de media hieromheen. Want die doen immers denken aan iets onverklaarbaars en magisch. Angst voor hypnose is helemaal niet nodig. De menselijke geest wordt helemaal niet ‘overgenomen’ door iemand anders en de gehypnotiseerde verliest zijn vrije wil niet. Als we puur professioneel naar hypnotherapie en hypnose kijken dan is het eenkunstmatig opgewekte trance, gekenmerkt door verhoogde vatbaarheid voor suggestie en wordt door opgeleide hypnotiseurs, die een speciale procedure volgen om de geest van de behandelde persoon in een tranceachtige toestand te brengen, uitgevoerd.

Tijdens zo’n trance focust de menselijke geest zich uitsluitend op innerlijke gedachten en emoties. Het onderbewustzijn is op dat ogenblik erg toegankelijk voor beïnvloeding en staat volledig open voor nieuwe suggesties en ideeën. De therapeutische werking van hypnose is op deze eigenschap gebaseerd.

Hypnose is dus een toestand van ontspanning, verwarring of concentratie, waar je bewustzijn verder weg is, of zich losmaakt van de zorgen van alledag. Je onderbewustzijn is in deze ontspannen toestand veel beter in staat om creatief te reageren op suggesties en plaatjes en kan zich concentreren op dingen die jij wilt veranderen op de manier die het beste is, zonder kritische blikken of zorgen.

Je slaapt niet en je bent ook niet bewusteloos. In hypnose sta je dingen toe die normaal gesproken in een waaktoestand niet mogelijk zijn. Je onderbewustzijn volgt suggesties die het ontvangt van de hypnotiseur veel sneller op omdat het  ontspannen is of anderszins mentaal bezig.

Wat doet hypnose bij mensen met problemen (geestelijke en lichamelijke)?
Hypnose is een natuurlijk verschijnsel en al zo oud als de mensheid zelf. Iemand die aan het dagdromen is, is min of meer onder hypnose. Talloze mensen ervaren dagelijks allerlei hardnekkige klachten en kwaaltjes waar de medische wetenschap niet direct een antwoord op heeft. Denk maar aan verslavingen, bijvoorbeeld overmatig eten, roken, alcohol- en drugsverslaving. Maar vergeet ook niet de mensen die lijden aan een fobie (bijvoorbeeld fobie voor spinnen, slangen, etc.) en raken maar niet van dit probleem af. En in de huidige maatschappij (mede door Covid) zitten mensen in een depressie of hebben een burn-out. Voor slapeloosheid, stress, angst en dergelijke biedt hypnose vaak een oplossing omdat de oorsprong van de klachten te vinden is in het menselijke onderbewustzijn. In het onderbewuste nestelden er zich vanaf de kinderjaren diepgewortelde patronen, associaties en gewoonten. Deze bepalen voor meer dan 90% ons gedrag en ons handelen. De oorzaak van verslavingen, fobieën, depressies en dergelijke is daarom te vinden in het onderbewustzijn. Bij een fobie voor spinnen vormt er zich in de onderbewuste geest een associatie tussen spinnen en acuut gevaar. Bij personen die overmatig eten vormt er zich een associatie tussen lekker eten en zich geestelijk goed voelen. Het wel bekende troostkoekje. Onder hypnose staat het onderbewuste open voor nieuwe ideeën en suggesties, en is het mogelijk om de oorzaak van allerlei klachten aan te pakken.

Hoe werkt hypnotherapie?
Een hypnotherapeut zorgt ervoor dat een cliënt onder hypnose in contact treedt met zijn onderbewustzijn. De cliënt is dan in staat om de diepgewortelde gewoonten, patronen en associaties die de klachten veroorzaken te vervangen door stimulerende en productieve patronen. Na een aantal sessies merkt de cliënt een duidelijke verbetering of zelfs de volledige verdwijning van zijn klachten. Hypnose werkt echt en is intussen een succesvolle behandelmethode voor cliënten die al jarenlang gebukt gaan onder allerlei geestelijke en lichamelijke problemen.

Wil je meer weten over hypnose heb je zelf de intentie om hypnotherapeut te worden? Volg dan een van de hypnose opleidingen.
We starten 10 januari a.s. weer met nieuwe studiegroepen.

Heb je vragen stel ze gerust. Dit kan heel eenvoudig door een 1 op 1 gesprek met Tanja zelf in te plannen via deze link.