Misschien wist je al dat hypnose vernoemd is naar Hypnos, een figuur uit de Griekse mythologie en de personificatie van slaap. Maar wist je dat Hypnos ook hopeloos romantisch was?
Op een dag kwam Endymion bij Hypnos met de smeekbede om met zijn ogen open te kunnen slapen.

Endymion was een bijzonder knappe jongeman. De maangodin Selene verkoos hem boven alle andere stervelingen uit om haar liefde aan hem te geven.

Als Selene in haar zilveren wagen ’s nachts de grenzen van Carië bereikte, stapte zij af en ging naar de berg Latmos (de berg der vergetelheid) om de slapende jongeman te kussen die eenzaam op zijn veldbed lag. Zwijgend naderde Selene dan haar beminde, bleef een poosje in verrukking naar hem kijken en drukte eindelijk bij het afscheid nemen een zachte kus op zijn lippen zonder hem te wekken. Endymion echter, die in zijn lichte staat van slaap de hoogste zaligheid ervaarde, smeekte zijn vader om de gunst van eeuwig met zijn ogen open te kunnen slapen. Hij wilde dit zo graag zodat hij zijn geliefde Selene voor altijd zou kunnen zien. Zijn smeekbede werd verhoord.

Romantisch vind je niet? En heel toepasselijk voor een dag als vandaag.
Wat zijn jouw plannen voor Valentijnsdag?

Mocht je willen weten wie aan de oorsprong stond van Hypnose:
Hypnos was een oergod in de Griekse mythologie, de personificatie van slaap. Hij woonde in een grot naast zijn tweelingbroer, Thanatos, in de onderwereld, waar geen enkel straaltje licht binnenkwam van de zon of de maan. De aarde voor de grot stond vol klaprozen en andere slaapverwekkende planten. De rivier Lethe (de rivier van vergetelheid) stroomde door de grot.

In de beeldende kunst wordt Hypnos vaak afgebeeld als een naakte jongeman, wiens vleugels aan zijn slaap (aan het hoofd) zijn vastgehecht, of als een bebaarde man met vleugels aan zijn schouders. Zijn attributen zijn een papaver die hij in zijn haar draagt en een kleine drinkhoorn in zijn hand.

Bron: Wikipedia