“Zeg vlinder, waarom zie ik jou nooit meer vliegen?” vroeg Eekhoorn.
“Dat kan niet meer” antwoordde de vlinder. “Ik ben te dik en te lelijk om te vliegen. Mijn vleugels zijn gegroeid, ze zijn veel te groot. En ik kan daardoor niet meer goed bewegen. Dus nu loop ik maar.”

“Ach wat jammer” sprak de eekhoorn. “Ik genoot er altijd zo van hoe je van bloem naar bloem fladderde. En dat ik dan je mooie kleuren op je vleugels kon zien.”
“Kleuren? Vroeg de vlinder verbaasd terwijl die over haar schouder blikte. “Ik zie helemaal geen kleuren. Alleen die dikke lelijke vleugels die ik mee moet zeulen de hele dag. Maar het zit in mijn familie. Mijn ouders en al mijn broers en zusters hebben zware vleugels. We zijn met een stuk of twintig, dus ja, wat doe je er aan. “
“O echt? Vroeg de eekhoorn verbaasd. Dus loopt jouw hele familie nu, net als jij in plaats van te vliegen?”
“Jazeker, ze lopen allemaal al jaren. Morgen komen ze allemaal naar mij want ik geef een groot feest. Kom je ook?” antwoordde de vlinder.
“Nee sorry, ik was graag gekomen, maar ik moet mijn wintervoorraad aanvullen voor de winter komt.” bedankte de eekhoorn.

De volgende dag kwam de hele vlinderfamilie bij elkaar voor het feest van vlinder. Ze hadden weken moeten lopen om er te komen, maar nu waren ze allemaal na lange tijd weer samengekomen. Het was een geweldig weerzien. In een grote kring zaten ze bij elkaar en praatten over hoe zwaar en moeilijk het was om lelijk te zijn en nooit meer te kunnen vliegen. Ze gingen zo op in hun gesprek dat ze niet merkten dat er een mensfiguur het bos in was gekomen en hun kant op kwam. Deze mensfiguur had iets in zijn handen, een langwerpig kastje waar hij steeds op keek. Daardoor was het mensfiguur zo afgeleid dat deze niet goed keek waar hij liep. En zo gebeurde het dat er een enorme schoen van boven neerdaalde bovenop de vlinderfamilie en deze allemaal in één keer vertrapte.

Allemaal op één na. Want vlinder was net even bij de groep weggelopen om wat te pakken en zag het gebeuren. Vlinder schrok zo verschrikkelijk dat ze zonder na te denken haar vleugels uitsloeg en omhoog fladderde naar de dichtstbijzijnde bloem die langs de waterkant bloeide. Hijgend en puffend van de schrik zat vlinder na te sidderen op de bloem. Intussen wierp ze een blik naar beneden naar de vijver en zag haar weerspiegeling in het water. En wat ze zag benam haar de adem. In het water zag ze een bloem met daarop een vlinder met de prachtigste vleugels die ze ooit gezien had. Zulke mooie warme kleuren. Zelf zag ze haar eigen vleugels altijd alleen maar vanaf de onderkant. Maar nu zag ze haar vleugels in de weerspiegeling van de vijver vanaf de bovenkant. Ze zag ze zoals de buitenwereld haar zag. En ze was prachtig!

Toen drong het tot haar door dat ze zonder het te merken had gevlogen! Ze dacht dat ze dat niet meer kon. Maar al peinzend op de bloem drong het tot haar door dat er met haar vleugels en haar lichaam niets mis was. Ze had zich gewoon ingebeeld dat ze niet meer kon vliegen en was dat steeds meer gaan geloven. Haar overlevingsdrang had haar letterlijk vleugels gegeven. En nu ze zichzelf weerspiegeld zag in de vijver, hoog bovenop die bloem en met haar prachtige kleurenvleugels realiseerde ze zich dat ze er al die tijd helemaal naast had gezeten. En dat er een hele nieuwe wereld met allemaal mogelijkheden voor haar open lag.

En zo vloog vlinder de wijde wereld in. Ze organiseerde bijeenkomsten voor vogels en vlinders die ook dachten niet meer te kunnen vliegen en deelde haar verhaal. Daardoor veranderde ze vele levens en dat maakte haar de gelukkigste vlinder ooit.

En ze leefde nog lang en gelukkig…

Heb je sommige emoties of problemen herkend in dit verhaal? Heb je er ook een boodschap uitgehaald voor jou of voor een cliënt? Mooi, dan heb je hierbij dus het effect ervaren.

Een fijne hypnosemethode is namelijk om te werken met (metafoor)verhalen. Door een verhaal met een boodschap te vertellen neemt jouw cliënt in zijn/haar onderbewuste de boodschap aan die jij wilt dat zij er uit haalt. Anders dan wanneer je advies geeft bijvoorbeeld. Adviezen worden niet zelden gewoonweg niet opgevolgd of door het kritische brein afgewezen. Maar een verhaal, zeker als het ook nog eens over jouzelf gaat bijvoorbeeld, heeft een hypnotiserend effect. Daarbij betrekt jouw cliënt het onbewust op zichzelf en haalt er een boodschap of inzicht uit. Het is een heel vriendelijke en laagdrempelige hypnosemethode. Dat maakt dat het zo mooi werkt, voor beide partijen.

Nu ben ik benieuwd of jij dit ook wilt gaan inzetten in jouw coaching.

Was dit een eyeopener voor jou? Heeft dit jou nieuwe inzichten opgeleverd? Dit soort technieken en nog veel meer leer je in onze opleidingen. Moderne hypnosetechnieken die heel plezierig zijn voor je cliënt en die minder hard binnenkomen dan de “old school” methodes. Je kent ze wel van televisie misschien. Enkele grote opleidingscentra leren je nog voornamelijk old school. Wij zijn inmiddels meer meegegaan met deze tijd. Een tijd waarin opgeleid worden in kleine groepen en heel veel persoonlijke aandacht als zeer fijn worden ervaren, zeker als de wereld met alle bijbehorende prikkels heftig bij je binnen komt.