Alles wat je kan helpen om je persoonlijke succes en geluk te verbeteren is welkom toch? Maakt niet uit wat je doel is. Wil je meer persoonlijk of zakelijk succes? Meer vrijheid, klanten of tijd? Door aan jezelf te werken kun jij je doelen bereiken.

Mijn reis in persoonlijke ontwikkeling
Het lijkt me handig om eerst iets over mezelf en mijn eigen ervaringen met je te delen, en wat de tips die ik verderop met je ga delen mij zelf hebben opgeleverd. Vanaf heel jong ben ik altijd onzeker geweest en heb me dom en niet van waarde gevoeld. Ik maakte me altijd kleiner dan de ander en durfde niet naar voren te stappen. Maar van binnen had ik wel grote dromen en doelen.

Soms kom je mensen tegen die later veel impact op je zullen blijken te hebben. Voor mij was dat een docent die me mentaal eens flink wakker schudde en me uit mijn “arme ik” comfort zone haalde. Wat was ik boos op die man, maar wat een eyeopener bleek dat. Toen ik hier naar ging luisteren vond ik “als bij toeval” (nou ja, eigenlijk was het door Oprah Winfrey waar ik destijds graag inspiratie opdeed) mijn eerste boek dat voor mij een keerpunt betekende en daarna verslond ik honderden boeken. Zo begon mijn reis in mijn eigen ontwikkeling. En man, wat een reis is dit tot nu toe geweest!

Voorbeelden van persoonlijke ontwikkeling successen
Ik begon langzaam maar zeker meer en meer aan mezelf te werken en in mezelf te investeren. Dat alles heeft me heel wat opgeleverd kan ik je vertellen. Hieronder vind je een paar voorbeelden.

  • Ik overwon mijn faalangst
  • Ging op mijn 53evoor het eerst met het vliegtuig helemaal alleen op reis (voor mij echt een mijlpaal). Iets wat ik nooit heb gedurfd in mijn eentje.
  • Werd manager bij een grote winkelketen.
  • Leerde na 20 jaar in loondienst hetzelfde werk te hebben gedaan een nieuw beroep en begon mijn eigen business.
  • Mijn business moest ik opgeven vanwege mijn gezondheid, maar ik leerde een nieuw beroep en begon een andere nieuwe succesvolle business.
  • Begon er een tweede onderneming bij die ook snel groeide.
  • Derde bedrijf werd geboren: ik richtte de Impact Academie op voor Online Hypnose Opleidingen.
  • Richtte mijn online business zo in dat ik overal ter wereld kan reizen, leven en werken.

Vanaf het moment dat ik ging werken als hypnotherapeut werd ik meer en meer verliefd op hypnose. Iedere dag opnieuw zag ik (en zie ik nog steeds) de resultaten van een sessie en de impact die het heeft op de levens van mijn cliënten.

Vanaf dat moment nam ik de beslissing om anderen te inspireren om ook hypnose te gaan leren. Immers iets dat zo snel en krachtig werkt, daar kunnen zo veel mensen mee geholpen worden. Hypnose heeft het! Dat zou iedereen moeten kunnen.

En zo begon ik, zonder technische kennis maar met een plan en een missie aan de online academie. In het begin kwam het allemaal maar heel moeizaam op gang. De eerste jaren waren hard werken met weinig tot geen inkomsten. De vooruitgang en de successen waren echt maar heel klein. Meermalen heb ik overwogen om het bijltje er toch maar bij neer te gooien. Ik denk dat menig ander dat ook al had gedaan inmiddels.
Soms vragen anderen: “Waarom ging je toch door? Hoe bleef je vertrouwen en geloof in je doelen houden?”
Ik hoop dat ik je met mijn persoonlijke ontwikkeling tips hier antwoord op kan geven. En dat jij er voor jezelf ook iets uit kunt halen.

Persoonlijke ontwikkeling tips die je leven kunnen veranderen: 14 Inzichten
Zoals je al hebt kunnen lezen heb ik persoonlijk heel veel aan persoonlijke ontwikkeling inzichten en tips gehad. Hieronder geef ik mijn beste tips om je eigen persoonlijke ontwikkeling een boost te geven.

Inzicht 1: Denk positief over positief denken
Positief denken is ietwat uit verband gehaald door de media en influencers. Iedereen schijnt gelukkig en rijk te worden met positief denken zo lijkt het. Maar zo werkt het niet natuurlijk. Positief denken helpt wel mee om resultaten te bereiken. De realiteit is dat onze handelingen gestuurd worden door onze gedachten. En als die positief zijn dan onderneem je andere actie dan wanneer je gedachten negatief zijn. Zo eenvoudig is het.

Inzicht 2: Daag jezelf uit
Soms ontkom je er niet aan om dingen te doen die saai zijn. Ontwikkel discipline door ze toch iedere dag te doen. Ook als je hoofd er niet naar staat. Net als bijvoorbeeld tandenpoetsen. Van een keertje tandenpoetsen blijft je gebit niet gezond. Het is niet altijd leuk, maar doe je dit echter iedere dag, dan voorkom je gaatjes en kun je nog jaren met een gezond gebit door het leven.

Gewoontes zijn belangrijker dan motivatie

Geen chips meer eten ’s avonds, elke dag of week iets plaatsen op je website of socials voor je klanten, iedere dag een stukje wandelen zijn goede voorbeelden. Wen jezelf goede gewoontes aan. Daag jezelf uit. Je krijgt er een bloeiende business en gezond lichaam voor terug.

Inzicht 3: Maak doelen niet te groot.
Als je te grote doelen stelt wordt de berg zo hoog dat je hem maar helemaal niet meer beklimt. Dit geldt voor alles, of het nu gaat om afvallen, sporten, je bedrijf, je omzet.
Aan dit boekje heb ik veel gehad om haalbare doelen te stellen.
Leestip: De kunst van kaizen

Inzicht 4: Lees goede boeken (of beluister ze via een app).
Met boeken lezen bedoel ik boeken die je helpen in je ontwikkeling. Er zijn zo veel fantastische boeken.
Weet je er geen? Stel eens een vraag op social media. Of google op zelfhulpboeken. Op websites van boekenwinkels kun je ook sorteren op onderwerp. En vaak staan in de boeken zelf ook weer verwijzingen naar andere goede boeken. Vind je lezen lastig? Tegenwoordig worden heel veel boeken ontzettend goed voorgelezen in de app Storytell. Het assortiment is enorm groot.
Goede postcasts beluisteren is uiteraard ook nog een optie.
Je zou kunnen beginnen met dit boek als je aan je business werkt
Leestip: Winstgevende plannen

Inzicht 5: Blijf altijd werken aan je ontwikkeling
Stilstand is achteruitgang. Je hersenen willen in beweging blijven. Ze zijn hongerig naar nieuwe dingen om te leren. Daarmee blijven ze in vorm. Zie het inderdaad maar als sport. Je spieren moet je onderhouden, trainen. Dus blijf leren. Kies een inspirerende opleiding, training of Masterclass.
Opleidingstip: Hypnose Master opleiding   Hypnose Basis Opleiding

Inzicht 6: Zoek niet advies dichtbij maar zoek het beste advies
Als je een vraag hebt is er altijd wel iemand die je een advies wil geven. Echter is dat het juiste advies? Vaak niet. Als je echt verder wilt, vraag dan advies aan iemand die verstand heeft van dat onderwerp. Niet aan de buurvrouw, je partner of je beste vriendin. Hun advies brengt je niet verder omdat ze de inhoudelijke kennis missen. Vraag advies aan de beste, ook als dat betekent dat je er voor moet reizen of dik voor moet betalen.

Inzicht 7: Zoek gelijkgestemde zielen
Wanneer je aan je business bouwt doe je er goed aan om in contact te komen met andere ondernemers. Zo doe je namelijk inzichten op, krijg je waardevolle tips en leer je interessante mensen kennen. Je kunt dit doen door lid te worden van netwerkgroepen (online danwel fysiek) of deel te nemen aan events. Je kunt ook op zoek gaan naar een goede Mastermindgroep om structureel aan je business te werken en accountable te worden gehouden. Zo heb je een stok achter de deur om je doelen te halen.
Connectie Tip: Ben je (startend) hypnosecoach of hypnotherapeut of wil je het worden? Wil je info, tips  & tools en connecten met andere gelijkgestemden? Word dan lid van de Hypnose Werk(t) Club.

Inzicht 8: Stop met multitasken
Doe liever één ding goed dan 3 dingen half. Het is al lang bewezen dat multitasking niet werkt. Sterker nog, het kost je juist meer tijd omdat je brein is afgeleid. Dus stop met multitasken.

Inzicht 9: Niet hard werken maar slim werken
Kijk wat je echt iets oplevert en doe daar meer van. Veel van onze tijd gaat verloren aan allerlei zaken die in verhouding niet genoeg opleveren. Plannen, regeldingetjes enz. En datgene wat je echt inkomsten oplevert daar doen we vaak te weinig van omdat het niet leuk is, of lastig of omdat we het uitstellen. Newsflash: Je hoeft niet veel dingen te doen, je moet alleen maar datgene wat je inkomen oplevert meer gaan doen. Dan zul je zien dat je inkomsten groeien, en dat is waar een bedrijf om gaat toch? De andere taken kun je dan mogelijk uitbesteden.

Inzicht 10: Weet wat je echte beroep is
Dit is even een teleurstelling. Maar als je een business wilt hebben dan is je beroep niet coach, of schoonheidsspecialist of stylist. Sorry, maar je werkelijke beroep is ….. verkoper. Want zonder klanten geen bedrijf. Dus bekwaam je in marketing en verkoop zodat je klanten je kunnen vinden. Want ook al heb je nog zo’n goed product of dienst, als niemand weet van jouw bestaan dan ben je het best bewaarde geheim van Nederland. En daar kun je niet van eten.

Inzicht 11: Kijk het monster in de ogen
Wie dat monster is? Helaas ben je dat zelf. Veel ondernemers willen wel graag een bloeiende business maar doen er niet alles voor wat nodig is. Dan komen er allerlei dingen tussendoor waardoor bepaalde taken niet gebeuren. Het is belangrijk om te erkennen dat je dingen laat liggen, taken uitstelt uit gemakzucht of vermijding. Kijk jezelf in de ogen en pak jezelf bij de spreekwoordelijke ballen. “Shut up and deliver” staat er op een geeltje op mijn spiegel. Misschien is dit ook een tip voor jou?

Inzicht 12: Zet jezelf op 1
Hoe goed zorg jij voor jezelf? Ik liet altijd iedereen voor gaan tot bij mij op een gegeven moment de koek op was. Ik zat zogezegd rockbottom. Dat wil ik ten koste van alles voorkomen. Sindsdien zorg ik goed voor mezelf. Ik eet gezonde voeding, leef regelmatig en sport meermalen in de week. Vind ik sporten leuk? Nog steeds na al die jaren niet. Maar mijn lijf en ook mijn geest hebben er baat bij. Deze dingen krijgen voorrang, no matter what. Ik plan al mijn afspraken hier om heen. Zo blijf ik gezond van lijf en geest. Je kunt alleen geven als je iets hebt om te geven. Houd je voorraad energie daarom op peil.

Inzicht 13: Ontwikkel dagelijkse mini gewoontes
Door positieve minigewoontes in te plannen worden het goede gewoontes die je mindset en je leven positief beïnvloeden.
Ik begin mijn dag altijd ’s ochtends in de badkamer met het beluisteren van een inspirerend luisterboek. Natuurlijk kan ik ook muziek opzetten, maar dit werkt fijn voor mij. Ook in de auto of onderweg luister ik graag naar boeken of podcasts.
Ook iedere dag in de ochtend beluister ik 1 of 2 muzieknummers die me een goed gevoel geven. Het is een soort van ritueel geworden. Op mijn werk (ik zit op de 1everdieping) neem ik steevast de trap. Voor mijn eten en mijn koffie las ik pauzes in. Ik eet/drink niet tussendoor maar neem er de tijd voor en geniet ervan. Dit lijken allemaal kleine dingen, maar ze beïnvloeden mijn geestelijke en lichamelijke welzijn positief.

Inzicht 14: Maak principe afspraken met jezelf
Een principe afspraak is een onwrikbare afspraak waar je je te allen tijde aan houdt. Zoals “ ik vermoord niemand, ik steel niet.” In je dagelijks leven kun je met jezelf ook dergelijke dingen afspreken. Zoals: Ik app niet onder het rijden, ik eet niet voor de tv, ik neem de tijd en aandacht voor mijn eten. Ik eet alleen vitale voeding in plaats van fatale voeding, ik zet mezelf voortaan op 1, enz.
Bepaal voor jezelf welke afspraak je echt met jezelf wilt gaan maken en je aan wilt houden, no matter what.

De les die ik tot slot nog graag met je wil delen is de les van F&V.

Door de jaren heen heb ik me in het opzetten van mijn business vaak laten afleiden van mijn pad. Als het me niet snel genoeg ging bedacht ik een nieuw plan of product waarvan ik dacht dat het beter zou gaan. In de praktijk bleek dit niet zo te zijn. De staat daarom voor Focus. Blijf je focussen op 1 doel en wijk daar niet van af. Als je je energie als een laserstraal op datzelfde doel blijft houden gaan al je acties dezelfde richting op en bereik je je doel.

Daarmee kom ik bij de en die is van Volhouden. Laat je niet ontmoedigen door teleurstellingen en opmerkingen of kritiek van anderen.
Blijf je focussen en blijf doorgaan. Dat is de enige manier.

Overigens kan hypnose je hier ook erg goed bij helpen 🙂

Heel veel succes op jouw persoonlijke reis. Veel geluk in jouw persoonlijke ontwikkeling.